Der findes på landsplan godt 30 forskellige a-kasser. Nogle er specielt egnet til en specifik branche – f.eks. til byggebranchen eller sundhedsbranchen – mens andre a-kasser er åbne for alle.
Du er ikke forpligtet til at være medlem af en a-kasse, men det har dog sine fordele. Blandt andet kan du få dagpenge, hvis du skulle blive arbejdsløs. Desuden giver mange a-kasser rabat på diverse forsikringer og rejser, samt medlemskab af indkøbsforeninger.
Generelle optagelseskrav
Der er nogle generelle krav, som skal overholdes for at kunne blive medlem af en a-kasse.
- Du skal have bopæl i Danmark.
- Du skal være mellem 18 og 63 år.
- Du skal være lønmodtager, selvstændig, nyuddannet, værnepligtig eller medlem af en kommunalbestyrelse eller Folketinget.
Derforuden kan der være nogle særlige optagelseskrav hos de enkelte a-kasser, hvis de er tilegnet en specifik branche. F.eks. at du har en sundhedsfaglig uddannelse, hvis du ønsker at være medlem af en sundhedsfaglig a-kasse.
Du er som regel ikke forpligtet til at være medlem af en faglig organisation, hvis du ønsker at være medlem af en a-kasse.
Hvilken a-kasse er bedst for dig?
Alle a-kasser udbetaler det samme beløb i dagpenge, da dette beløb er fastsat af finansloven. Dagpengesatsen er derfor ikke en afgørende faktor for valg af ny a-kasse. I stedet bør du granske lidt mere i andre afgørende faktorer.
Er der en specifik a-kasse til den branche du arbejder indenfor? Mange melder sig typisk ind i den a-kasse, der er tilknyttet deres branche og fagforening, men oftest findes der også billigere alternativer – de uafhængige a-kasser. Husk at undersøge, om der er nogle særlige optagelseskrav. Hvad kan den enkelte a-kasse tilbyde dig? Groft sagt, hvad får du for pengene, og hvor meget lyder kontingentet på? A-kassens primære opgaver er udbetaling af dagpenge, feriedagpenge, orlovsydelse til børnepasning og efterløn ved tilmeldt efterlønsordningen. Desuden er de forpligtet til at vejlede og rådgive alle medlemmer, samt lave en indberetning til det lokale jobcenter ved ledighed.
Skift af a-kasse
Hvis du allerede er medlem af en a-kasse, men ønsker at skifte til en anden, kan det sagtens lade sig gøre – også helt uden at du skal begynde forfra. Ved skift af a-kasse, bevares din anciennitet, hvilket betyder at du ikke skal starte forfra med at være medlem i et år, inden du har ret til dagpenge ved evt. arbejdsløshed. Tag kontakt til din kommende a-kasse, så ordner de resten med hensyn til overflytning til dem. Det er lidt samme måde, som når man skifter bank. Den a-kasse du skifter til har jo interesse i at få dig som ny kunde, og vil derfor gerne gøre alt det administrative arbejde for at få flyttet dig over til dem.
Hvilken a-kasse skal du vælge?
Som du har læst her, findes der vitterligt en a-kasse til alle, uanset om man hælder til én der er tilpasset ens fag, eller om man sværger mere til én af de billige a-kasser for alle. Men hvordan skal man dog overskue de rigtig mange af slagsen og deres forskellige tilbud?
Det er så heldigt at der på nettet findes nogen der har gjort arbejdet for dig og sammenligner de forskellige arbejdsløshedskasser med hinanden. Et rigtig godt eksempel på en sådan side er www.billigakasseguide.dk
På billigakasseguide.dk kan du finde en oversigt over en lang række af a-kasser i Danmark. Du har her mulighed for at sammenligne de forskellige a-kasser ud fra naturligvis hvor meget koster at være medlem, men også ud fra en anden række af parametre. Det er blandt andet hvor mange medlemmer a-kassen har og hvem den henvender sig til – hvis den ikke er for alle. Du kan klikke ind under hver enkelt a-kasse og læse meget mere om den enkelte kasse og dens vilkår og tilbud.
Skriv et svar