Der findes et væld af forskellige fodbolde, og der findes en fodbold til alle formål. Der findes fodbolde til træning, til kamp, til indendørs baner eller fodbolde til underlag af græs, grus, kunstgræs eller sand! Vi giver dig med denne artikel en lille guide til, hvad forskellen på de forskellige fodbolde er, og hvad du skal gå efter, når du skal ud at købe en ny bold.
En topfodbold er gennemtestet og mærket
For at få fat på en god fodbold skal du lidt op i prisen, for med fodbolde hænger kvalitet og pris nemlig sammen. De gode fodbolde er derfor dyre, men prisen afhænger også af materialet og hvilket mærke, der står på bolden. De krav, som en fodbold skal leve op til for at være en rigtig god bold, er ikke krav, du selv kan teste bolden for.
Bolde der bliver brugt til turneringer, for eksempel i FIFA, bliver gennemtestet af FIFA og får enten mærket FIFA Approved eller FIFA Inspected. Fodboldene bliver testet i Schweiz, og her bliver de testet for vægt, ensartethed, rundhed, bounce, tab af luft i brug, i hvor høj grad bolden er vandafvisende, samt for hvor godt bolden holder sin form. Lever bolden op til alle disse krav, kan bolden blive mærket.
Fodbolde til kamp og træning
Fodbolde beregnet til kampe eller træning er ikke ligeså højt mærkede og gennemtestede som fodboldene i de helt store kvalifikationer. Boldene kan stadig have en mærkning, men det er ikke et krav. Stort set alle brands har deres bud på en god bold til dette formål. Boldene indenfor denne kategori varierer meget i kvalitet og pris, og der er mange bud på en fodbold. De store brands har naturligvis også hver deres bud på en god fodbold til kamp og træning. Nogle brands fokuserer på at lave fodbolde uden sømme i, hvilket betyder, at bolden optager mindre vand. Andre brands fokuserer på at lave fodbolde, der flyver hurtigt gennem luften. Du kan læse meget mere om fodbolde til alle formål på linket her.
Fodbolde til kunstgræs og grus
En fodbold, der skal bruges på baner lavet af kunstgræs eller grus, skal være mere slidstærke end bolde, der skal spilles på græs. Den slidstærke overflade gør også bolden god til at fliser og asfalt. Bolde til denne type underlag kan for eksempel være lavet af polyurethan-materiale.
Fodbolde til indendørs baner
Bolde, der skal bruges indendørs, skal have mindre opspring, end bolde der skal bruges udendørs, fordi indendørs baner er mindre end udendørsbaner, og en for springende bold vil derfor blive for ustyrlig. Boldene er ligesom bolde til kunstgræs og grus også lidt mere hårdføre end bolde til udendørs brug, da de skal kunne klare at støde imod banderne og væggene. Du kan med fordel gå efter en bold, der hedder noget med ”indoor” eller ”futsall” i dens navn.
Fodbolde til strandfodbold
Sand er som sandpapir mod en fodbold, og er du på udkig efter en bold til strandfodbold, skal du gå efter en slidstærk fodbold. Samtidig skal du også gå efter en bold, der er vandafvisende, og en bold der ikke er for hård. Til strandfodbold spilles der ofte med bare fødder, og en for hård bold vil derfor gøre ondt at sparke til. Du skal være opmærksom på, at vandtæt og vandafvisende ikke er det samme, og vil du gerne have en bold, du kan bruge ude i vandet, er en vandafvisende ikke nok. Nogle strandfodbolde er kun vandafvisende, så vær opmærksom på dette, og overvej på forhånd, hvad bolden skal bruges til.
Skriv et svar