Vi kender det alle sammen godt. Man står i en situation, hvor man godt kunne bruge nogle flere penge. Det kan være en renovering af huset, der koster mere end forventet, eller drømmen om en pavillon, der skal føres ud i livet. På TV ser man om og om igen de reklamer, som lover guld og grønne skove, hvis man tager et forbrugslån. Realiteten er dog en anden, og man skal passe meget på, hvis man vælge at tage sådan et lån. Læs eventuelt mere om forbrugslån på disse sider:
- http://www.xcse.dk/
- http://www.forbrug.dk/Artikler/Test-og-raad/Penge-og-oekonomi/Forbrugslaan/Forbrugslaan/Foer-du-taget-et-forbrugslaan-eller-kviklaan
Flere og flere og mennesker bliver nemlig fanget i en fælde, hvor de tror de har råd til de årlige omkostninger. Men lige pludselig koster lånet meget mere end først forventet, og så er man på dybt vand. Reklamerne kan være misvisende, og endda få dig til at tro, at lånet er meget billegere end det i realiteten er. Derfor er det utrolig vigtigt at tænke på igennem meget grundigt, før man taget valget, og at tage lån. Det virker tit som om det er den nemmeste og hurtigste løsning, men mange gange kan man faktisk klarer problemerne, eller udleve sine drømmen, helt uden at tage et lån.
Der findes alternativer til forbrugslån
Den private økonomi er blevet et kontroversielt emne i Danmark, igennem den seneste årrække. Flere og flere folk har ikke styr på deres forbrug og indkomst, og i sidste ende kan det gå helt galt. Både i TV og i diverse aviser og magasiner, har danskerne kunne følge historierne om familier, som var røget ud på et skråplan. Fælles for dem alle var, at deres forbrug var for høj, og deres indkomst var for lav.
Mange af familierne tyede derfor til forbrugslån, men i sidste ende kostede det dem bare flere penge. Eksperterne havde det samme råd til dem alle: Læg et budget. Det kan virke ekstremt simpelt, men det er det eneste der med sikkerhed virker. Find ud af hvor mange penge dig og din partner har at bruge hver måned, og læg derefter budget ud fra dette. Der skal være penge til faste poster som mad og husleje, og også penge til uforudsete problemer, som besøg hos mekanikeren eller tandlægen. Og når man så støder på de situationer, hvor et forbrugslån kan virke fristende, handler det i stedet om at lægge sit budget om, så det passer. Det kan betyde et lidt strammere forbrug til mad og lignende, men i sidste ende er det det hele værd.
Forbrugslån er ikke skabt for at hjælpe folk
Når man ser alle reklamerne, er det nemt at få et billede af, at udbyderne af lånene kun er ude på at hjælpe hr og fru Danmark. Men man skal ikke lade sig snyde. Som så mange andre forretninger, er de kun ude på at tjene penge. Selv hvis det betyder at dig og din familier mister alt, rør det dem ikke.
I nogle situationer kan det selvfølgelig være det eneste løsning at tage et lån, og hvis man har styr på sin økonomi, kan man også få det betalt af. Det er dog bedst at søge råd først. Snak med din bank, og kontakt evt. din bankrådgiver. Man kan også opsøge familier og venner, der har erfaring med denne slags lån, og hører om deres oplevelser.
Mange vil kunne fortælle, at de ville ønske de ikke havde taget lånet. Et lån er aldrig noget man skal skynde sig med, men derimod overveje godt og grundigt igennem. For hvis din økonomi lige pludselig faldet sammen, er det sjældent hjælp at hente hos udbyderne af lånet.
Kim skriver
Jeg er en af dem, som har haft taget et forbrugslån, og ville ønske jeg ikke havde haft taget det.
Til gengæld er jeg evig glad for, at jeg kunne tjekke nummerpladen ud, på den bil jeg ønskede at købe, på Tjekbil, det hjalp mig rigtig meget.
/Kim