Vi er på vej ind i en tid, hvor hensyn til miljøet bliver mere og mere vigtigt, og det viser sig i høj grad på de lejlighedsbygninger, der er rundt omkring i storbyerne. Her begynder flere at indarbejde grøn energi og solceller i den måde, man bygger arkitekturen op, og det kommer især til udtryk ved de nyere lejlighedsblokke, der bliver bygget. Det nye initiativ kommer både til fordel for udlejeren og for den enkelte lejer eller ejer af lejligheden.
Solceller kan integreres på flere måder
Det er dog ikke samme metode, der benyttes ved alle lejligheder, når solcelleanlæggene skal inddrages i lejlighedernes udtryk og arkitektur. Mange lejligheder indlægger solcellepaneler på tager og får dermed det maksimale ud af sollyset, da man kan placere de enkelte paneler fuldstændig efter solens bane, således at man får det maksimale ud af den energi, der bliver givet af solen.
Andre, der ikke har et fladt tag at gøre med på toppen af den enkelte bygning, bruger de mange terrasser, der ofte er ved lejlighedskomplekser, til at skabe energi til beboerne. Her bygger man solcelleanlæg op ad det gitter, der afgrænser terrassen. På den måde får man skabt miljørigtig energi uden at det forstyrre den måde, man har bygget og iscenesat den enkelte bygning.
Der mangler stadig mange solceller i storbyerne
Der mangler dog stadig rigtig mange af disse løsninger i for eksempel København, hvis Danmark skal udmærke sig som en del af eliten indenfor miljørigtighed. Det tyder dog på, at der er forbedringer i sigte, hvis man kigger på de byggeplaner, der laves for nye bygninger i storbyen. Her inddrages solceller nemlig i høj grad. Der er dog stadig en stor udfordring generelt, da mange af de bygninger, der står i hovedstaden, har tage og strukturer, som gør det svært og udfordrerne at bygge solcelleanlæg, der skaber meget energi.
Solcelleanlæg i Danmark sætter rekord hver sommer
Det er heller ikke alle der ved det, men den grønne energi er i hastig udvikling, og det betyder, at man hver sommer ser bedre resultater end sommeren før. Det skyldes bl.a., at konstruktionen af de enkelte solceller løbende bliver bedre og mere veludviklet, men også at der har været lange dage med sol over de seneste år, hvilket solcellepanelerne altså i højere grad kan udnytte. Hvor man for cirka ti år siden kun fik under ti procent af den potentielle strøm, der er i solens stråler ud igennem solcelleanlæggene, er tallet i løbet af det sidste årti, nu næsten oppe på tyve procent, som altså er en fordobling af effektiviteten.
En forårsdag sidste år producerede hele 415 MW effekt, og det er altså en rekord, der slår det højeste tal hidtil, der ellers blev sat i sommeren 2013. Dette er 15 MW lavere end rekorden fra 2014.
Solcelleanlæg er blevet attraktive
Sidst men ikke mindst, kan vi også konstatere at solcelleanlæg bare er blevet mere attraktive med årerne. Ikke kun hos boligejere men også i virksomhederne ser vi stor vækst indenfor bæredygtig energi. Ifølge flere undersøgelser er det en kombination af, at anlæggene er blevet billigere, bedre og fordi, at vi føler et større ansvar for at besvare vores klima, ved at minimere udslippet af Co2. Derudover er der fortsat stor konkurrence i markedet, hvilket er med til at holde priserne nede. Sidst men ikke mindst har vi set regeringen gå ind og fremme solcelleanlæg i form af støttepuljer, hvilket har gjort, at mange der førhen har været meget overvejede har taget springet og konverteret til solenergi.
Hvis du er på udkig efter solceller, er det altid en god idé at undersøge markedet godt før du beslutter dig. Den bedst start er derfor, at kontakte en specialist på markedet, der kan give dig viden om hvilken løsning der passer bedst til dig.
Skriv et svar