Cirka 250.000 danskere anslås at lide af øjenproblemer på jobbet som følge af langvarigt og intenst skærmarbejde. Det udmønter sig i, at mange får hovedpine, tørre og irriterede øjne, uklart syn, problemer med at fokusere eller smerter i musklerne i og omkring øjet, hvilket alle er typiske gener forbundet med syndromet computerøjne. Find ud af, hvilke symptomer du skal være opmærksom på for at undgå at blive ramt.
De fleste af os er tilbage på arbejdet efter en lang og afslappede sommerferie, og for en stor dels vedkommende er det lig med mange timer ved skrivebordet og foran computerskærmen hver dag. Godt hver femte dansker tilbringer nemlig mere end 3/4 af sin arbejdstid foran computeren, hvilket ikke blot kan være hårdt at vænne sig til igen efter flere ugers afslapning – de mange timers computerbrug kan faktisk forårsage overanstrengelse, som kan føre til syns- og øjenproblemer.
Heldigvis kan du selv gøre mange ting for at undgå at blive én del af den kvarte million danskere, der lider af synsproblemer og hovedpine som følge af computerøjne.
Hvad skyldes computerøjne?
Normalt blinker vi mellem 15 og 20 gange i minuttet, men når vi sidder foran skærmen, blinker vi to til tre gange mindre, hvilket er med til at udtørre øjnene hurtigt. Det sker, fordi øjnene derved i højere grad bliver udsat for snavs og heller ikke får mulighed for at slappe tilstrækkeligt af, hvilket kan føre til øjentræthed, irritation og nedsat synskvalitet.
Derudover stiller det store krav til musklerne i og omkring øjet, når du skiftevis kigger frem og tilbage mellem skærmen og eksempelvis notater på papirblokken, kollegerne og mobiltelefonen, da øjnene derved konstant skal ændre fokus. Det er især personer over 40 år, der risikerer at opleve gener efter en lang dag foran computerskærmen, da tårekirtlen begynder at bære præg af alderen ved, at tåreproduktionen aftager og sammensætningen af tårefilmen ændres efter 40-års-alderen.
De typiske symptomer
Hvis du ofte oplever, at du har hovedpine, tørre og irriterede øjne, uklart syn, problemer med at fokusere eller smerter i musklerne i og omkring øjet, når du arbejder ved computerskærmen, så lider du muligvis af computerøjne.
Ovennævnte er nemlig nogle af de typiske symptomer, som mange, der arbejder ved en computerskærm i flere timer dagligt, oplever. Vær derfor opmærksom på generne og reagér prompte, hvis du har mistanke om, at arbejdet foran skærmen volder problemer for dit syn.
Skærmbriller kan afhjælpe problemer
Hvis du i forvejen har syns- eller øjenproblemer, er risikoen for computerøjne større – også selvom du måske bruger briller i forvejen, da det ikke er sikkert, at det er nok.
Din almindelige brille, kontaktlinser og læsebriller er nemlig ikke tilpasset afstanden til computerskærmen på din arbejdsplads, og fungerer derfor ikke optimalt til skærmbrug. Skærmbriller kan til gengæld tilpasses dine individuelle syns- og arbejdsforhold ved en anderledes styrke eller opbygning i glassene.
Kom ind til en snak i Synoptik
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har brug for skærmbriller for at afhjælpe eventuelle gener, er du altid velkommen til at kigge forbi din lokale Synoptik. Her kan du få mere at vide om vores skærmbriller, som laves på baggrund af Synoptiks Certificerede Synsprøve og oplysninger om dine afstande til skærm og tastatur – på den måde sikrer de dig det bedst mulige velbefindende på jobbet.
Du kan også bestille tid til en Certificeret Synsprøve. Synoptik er den eneste optikerkæde med en Synsprøve certificeret af Dansk Standard. Synsprøven er en systematisk og dybdegående gennemgang, der består af samtaler, målinger og analyser, hvilket giver dig et komplet billede af din synsfunktion, så dine nye briller eller kontaktlinser bliver skræddersyet dine behov.
5 råd til at undgå computerøjne
- Hav minimum 50 centimers afstand til skærmen, og placér ikke din skærm for højt. Optimalt set skal du kigge skråt nedad(10-30 grader under øjenhøjde).
- Husk at holde små pauser i løbet af arbejdsdagen, hvor du ser væk fra computerskærmen. På den måde får øjet mulighed for at slappe mere af.
- Lav blinkeøvelser med øjnene, og se langt væk fra skærmen under pauserne. Normalt blinker vi 15-20 gange i minuttet, men ved skærmarbejde blinker vi generelt to til tre gange mindre.
- Undgå lav fugtighed i luften og høje rumtemperaturer(helst ikke over 21-22 grader), da det fører til væsentlig flere øjenirritationer.
- Indstil skærmen og omgivelserne korrekt i forhold til belysning, så dine øjne ikke blændes og belastes.
Skriv et svar