Når man vælger at have flisegange eller indkørsler, som er belagt med fliser, så sker der desværre ofte det, at fliserne kan gå hen og blive angrebet af alger. Disse alger kan være træls at se på og også en smule besværlige at fjerne. Heldigvis så findes der en lang række af fagfolk, som tilbyder at komme forbi og foretage en algebehandling af dine fliser, sådan at de igen kan blive lige så gode som nye.
Hvor kommer algerne fra?
Alger er en form for ukrudt, som dannes på mange forskellige overflader. Mange oplever at have dem på deres fliser, men det ses også ofte på både tag og facade. Alger kendetegners ved, at de lægger sig som en form for grønt slør hen over fliserne. Ofte er algerne akkompagneret af mos, som kan ligge sig i fugerne imellem fliserne.
Algerne opstår på grund af det klima vi har i Danmark. Algerne formerer sig bedst i fugtige klimaer, hvorfor du også ofte vil opleve, at det især er på de fliser, som ligger i skyggen, at algerne vil være mest fremtrædende. Da stenene måske ikke altid når at tørre lige så hurtigt, så er det optimale forhold for algerne at gro på.
Kan man lade alger sidde eller skal man få dem fjernet?
I princippet, så gør alger ikke nogen skade lige umiddelbart, men de kan være rigtigt træls at se på. De kan komme lige meget hvor gammel belægningen er, og derfor er der mange, som vælger at få fjernet algerne, sådan at fliserne kan komme tilbage til deres oprindelige udseende.
På sigt kan alger dog gå hen og give skader på dine fliser og i værste fald ødelægge dem. Da alger lever bedst i fugtige miljøer, så betyder det også, at algerne er super gode til at holde på fugt, hvilket gør, at fliserne aldrig rigtig kan blive helt tørre, og derved bliver vækstforholdene kun bedre for de eksisterende alger og eventuelt mos, som måtte være at finde på fliserne og i fugerne omkring fliserne. Fugten er også med til at nedbryde fliserne hurtigere.
Får algerne lov til at sidde for længe på dine fliser, så kan algerne begynde at slå rødder. Disse rødder sætter de ned i fliserne. På grund af algernes gode evne til at holde på fugt, så kan disse rødder i værste fald ødelægge stenene, når der kommer frost, da den væske, som er i fliserne vil fryse til is, og derved kan der opstå frostsprængninger, som vil ødelægge fliserne.
Undgå ødelagte fliser med en algebehandling
Som nævnt ovenfor, så er det muligt at slippe af med algerne ved hjælp af professionelle fagfolk. Fagfolkene kommer ud og foretager en rensning af dine fliser først, hvorefter de fleste vælger at lægge en form for imprægnering hen over fliserne, som skal holde fugt væk fra fliserne, sådan at det ikke er muligt for algerne at sætte sig der igen. En algebehandling foretages altid i tørvejr, sådan at imprægneringen får tid til at trænge ind i fliserne. Derfor vil du heller ikke kunne se denne imprægnering, når først den er trukket ned i fliserne.
For at vedligeholde dine fliser på bedst mulig vis og være fri for at skulle have foretaget gentagende algebehandlinger, så kan du selv gøre dit for at holde fliserne pæne. I de fleste byggemarkeder og havecentre kan man købe fliserens i store dunke, i højkoncentreret format, som blandes op med vand. Denne rensning af fliserne kan med fordel laves i foråret, når haven alligevel skal have en tur for at være klar til den kommende sommersæson, hvor man vil nyde de lune sommeraftener ude på terrassen. Det er for de fleste kun nødvendigt at udføre fliserens en gang om året, men har du mange fliser, som ligger i skygge, og derfor er mere sårbåre overfor fugt, så kan det være en god idé at give disse fliser fliserens én gang i foråret og én gang i efteråret.
Skriv et svar