Der bliver snakket meget om anderledes kostvaner såsom raw food og stenalderkost og der fokuseres meget på hvad der er sundt og ikke er. Men hvad er egentlig hvad og hvorfor er det ene sundt? Her får du en forklaring på i hvert fald to af de kostvaner der snakkes om i dag og hvad forskellen er på dem.
Raw food
Raw food består af rå mad hvor maden ikke er opvarmet til over 42grader maden er altså hverken stegt, bagt eller kogt. Nogle lever udelukkende af raw food mens andre vælger at leve hvor de delvist spiser raw food og mad der er opvarmet.
Personer der spiser raw food er ofte også veganere idet der ikke spises kød eller mælkeprodukter. Nogle spiser dog rå animalske produkter som f. eks. rå æggeblommer eller fisk.
Der er mange delte meninger om hvor vidt raw food er en sund kostvane eller om det nærmere er skadeligt. Tanken bag raw food er at man spiser maden imens den er ”levende” og at man hvis man opvarmer maden til over de 42grader ødelægger alt det nærende i maden samt de enzymer der er bliver ødelagt under opvarmningen.
Det der tit bliver diskuteret når der tales om raw food, og samtidig også vegansk mad, er om man kan få nok proteiner og nok B12 vitaminer gennem ens kost.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at 10% af ens daglige kalorieindtag er protein og det er ikke et problem af få dækket gennem grønsager i det mange bladgrønsager er meget proteinrige. Ud over det supplerer mange af dem der spiser raw food med såkaldte superfoods som f. eks. chiafrø, spirulina, gojibær og hampefrø.
I forhold til B12 vitamin bliver 50% af B12 vitaminer ødelagt ved kogning så hvis du spiser en masse rå grønsager burde heller ikke det være et problem. Nogle vælger dog at tage et B12 tilskud i form af en vitaminpille for at være sikker.
Paleo eller stenalderkost
Den primære tanke bag stenalderkost, eller paleo som det også kaldes, er at man skal spise naturligt og som vores forfædre gjorde i stenalderen. I stenalderen, der beregnes til at være fra 2,5millioner til 10.000 år før vores tidregning, spiste hvad man kunne finde i naturen og de dyr man kunne fange.
Hvis man spiser stenalderkost følger man altså den samme tilgang til mad og undgår typisk mad der er forarbejdet og kommet efter indførelsen af landbruget. Man spiser derfor fisk, æg, nødder, kød, frugt og grønsager uden stivelse. Og udelader alle former for forarbejdet råvarer såsom: ris, mælkeprodukter, pasta, salt, raffineret sukker, det meste brød, korn og bønner.
Hvis man gerne vil følge alle retningslinjer inden for stenalderkost skal man også tænke over kvaliteten af det kød man køber. I stenalderen levede dyrene vildt og kødet havde derfor en anden kvalitet end det meste man kan købe i dag.
Stor forskel udadtil
Stenalderkost og raw food er på et punkt store modsætninger af hinanden. Ved stenalderkost fokuseres der på at spise meget kød mens man ved raw food ikke spiser noget kød eller kun spiser rå fisk som det eneste. Der fokuseres også meget på at proteiner lige så snart der snakkes om stenalderkost hvor raw food har et helt andet fokus.
Man kan dog drage nogle ligheder mellem de to kostvaner. Både ved raw food og stenalderkost fokuseres der på at maden skal være natulig og ikke forarbejdet, f. eks. undgår de begge to mælkeprodukter fordi det er forarbejdet på et mejeri.
Der er altså flere ligheder mellem de to kostvaner end man først lige tænker. Det viser sig også at både er raw food og paleo er sundhedsmæssige bedre end den gennemsnitlige dansker kost. Men der er ikke lavet nogle undersøgelser der viser om den ene er bedre end den anden – men begge kostvaner er i den grad værd at prøve af.
Skriv et svar