Muskelsmerter er én af de hyppigste lidelser, som man finder i Danmark, og det skønnes at mellem 10 og 20 % lider af langvarige eller kroniske muskelsmerter. Det er derfor en god idé at vide lidt mere om disse, således at evt. problemer med smerter i fremtiden kan forebygges eller behandles rigtigt.
Primære og sekundære muskelsmerter
Når man helt nøgternt ser på muskelsmerter, så er der generelt 2 typer af muskelsmerter: De primære og de sekundære. De primære muskelsmerter er dem, som du primært opnår gennem træning. Det er altså de såkaldte “ømme muskler”, som kan gøre ondt i flere dage, efter du har trænet og skyldes små, ufarlige betændelsestilstande i musklen. Disse vil meget sjældent udvikle sig til kroniske smerter.
Den anden type af smerter er de sekundære muskelsmerter. Disse smerter er smerter, der kommer sig af, at du har en anden sygdom. Det kan være en medicinsk sygdom som f.eks. sukkersyge, men det kan i lige så høj grad være f.eks. lidelser i leddene, knoglerne eller senerne. Der er mange forskellige sygdomme, der kan påvirke dit belastningsmønster – altså den måde hvorpå du bruger (eller misbruger) dine muskler – og det ville tage alt for lang tid at nævne dem alle her. Hvis du er i tvivl om, hvorfor du har ondt i dine muskler i længere tid af gangen, så bør du søge en læge, der kan give dig svar på tiltale.
Til sidst er der faktisk også en tredje kategori af muskelsmerter, nemlig de muskelsmerter hvor man ikke kender årsagen. Det skønnes at mange danskere lider af disse muskelsmerter, som de tilsyneladende selv fremprovokerer, da intet andet kan forklare musklernes adfærd. Nogle fagpersoner mener, at disse smerter kan skyldes ændrede funktioner i nogle af kroppens led, hvilket man kalder facetledssyndrom, men dette kan endnu ikke bekræftes af nogle studier.
De særligt udsatte grupper
Det siger sig selv, at hyppige muskelsmerter ikke ses hos alle, og at der er nogle specifikke forhold, der øger risikoen for muskelsmerter.Dette kan både være arbejdsrelaterede, kønsrelaterede og psykiske forhold. Vi ser f.eks. generelt, at personer, der har et meget stillesiddende job, hyppigere lider af muskelsmerter forskellige steder i kroppen. Dette gælder især for det ensidige, gentagne arbejde foran computeren. De kan også blive fremprovokerede af hårdt fysisk arbejde med mange tunge og hurtige løft på arbejdspladsen (tag et løftetjek lige her).
En anden årsag kan også være det psykiske miljø, som du bevæger dig i i det daglige. Dette kan både gælde miljøet indenfor hjemmets trygge vægge, og i særdeleshed det psykiske arbejdsmiljø. Føler du dig meget presset eller ladt udenfor flokken, vil du typisk oftere blive ramt af muskelsmerter.
Du kan dog også være fri for alle disse plager, men stadig blive ramt af muskelsmerter, da det er en almen lidelse, som alle kan og vil blive ramt af i løbet af deres liv. Der er bare nogle faktorer, der særligt kan fremprovokere disse smerter. Statistisk set bliver kvinder hyppigere ramt af muskelsmerter end mænd, ligesom at en højere alder giver større risiko for generelle smerter i musklerne.
Hvad kan du gøre ved smerterne?
Det, som du, som helt almindelig dansker, kan gøre er, at se på din hverdag: Kan der være noget i denne, som kan forårsage de smerter, som du oplever? Hvis der er, så drop disse ting – din krop er vigtigere! Der kan også være en forebyggende effekt ved at lave almen konditionstræning som løbetræning og cykling, da de gavner musklernes arbejdsbetingelser.
Har uheldet været ude, og du er blevet ramt af muskelsmerter, så kan det være værd lige at se tiden an. Går smerterne over efter et par dage eller en uge, så behøver du selvsagt ikke at gøre mere. Bliver smerterne ved, så kan det måske hjælpe at tage smertestillende medicin eller at søge professionel hjælp hos en fysioterapeut eller kiropraktor, der kan fastslå problemernes omfang og hjælpe dig videre.
Du kan inde på Nybehandler.dk finde lokale listings med fysioterapeuter og kiropraktorer i Århus. Husk at behandlere er nødløsningen hvis ikke smerterne lindrer sig selv.
Skriv et svar