Danskerne er kendt for vores hygge og vores humor, de fleste elsker at skeje sig ud og bryder normerne så ofte det kan lade sig gøre, derfor har det i mange årtier været en tradition at man skal klæde sig ud når man runder et rundt hjørne eller af anden grund har lejlighed til at holde fest. Når man nævner ordet ’temafest’ tændes der glimtende lys i langt de flestes øjne, og man begynder straks at tænke over hvad man skal klæde sig ud som.
Nogle vennekredse sætter et grundlæggende tema, således at alle klæder sig ud fra samme genre, andre afgangsklasser ligner en blandet landhandel af farverige og sjove kostumer. Når det gælder udklædning er der ingen grænser, man kan sammensætte et kostume fra bunden af tøjgenstande fra forældrenes eller bedsteforældrenes klædeskabe, men langt de fleste vælger at købe kostumer hos de mange forretninger, der har specialiseret sig i gak og løjer.
TV-serier har stor indflydelse på, hvad der er ’in’ og hvad der er ’out’, for 10 år siden var vampyrer ’in’, det nye i fiktionsverdenen er zombier, krig, og overtro, derfor går mange nu op i ansigtsmaling, teaterblod og kontaktlinser når der står udklædningsfest i kalenderen.
Populære udklædningsvalg du ikke kan gå galt i byen med.
Som tidligere nævnt findes der ingen grænser når det gælder om udklædning til en ægte kostumefest. Men på trods af de mange muligheder er der nogle populære valg, der går igen både som tema, men som også ligger øverst på listerne fra de forskellige kostume udbydere. Når man sammensætter et tema er det vigtigt at både drenge og piger, mænd og kvinder kan klæde sig ud og samtidig holde humøret oppe, der bliver nødt til at være en ligevægt, da man jo ikke ønsker at nogen bliver holdt udenfor eller udsættes for mobning.
Det mest klassiske tema er kønsrolle-ombytning, hvor drengene klæder sig ud som piger og pigerne klæder sig ud som drenge. Militær-, politi-, pilot- og sygehustemaer ligger også højt på listen, da det er jobs fra virkelighedens verden, der er højprofilerede. Er der ikke et tema benytter mange unge at købe en eller flere små ting som tylskørter, blomsterkranse, hulaskørter, parykker, tyrolerhatte osv., så de er lidt klædt ud, men stadig kan tage videre til fest eller ud i bylivet uden at skulle forklare gang på gang hvorfor de er klædt ud som cowboys eller sygeplejersker, da de små udklædningsgenstande ofte ikke er særlig dyre kan de hurtigt tages af inden man tager videre. særligt tyrolerkostumerne er i disse år populære.
Om det er sammenhængen med Oktoberfest og de rigelige fadøl, eller det kæmpe smil de fleste af os får over ansigtet når vi ser nogen iført dirndl, lederhosen og nedringet korsage er nok uklart, men fest skaber tyrolertøjet i hvert fald – man kunne kalde tyrolertøj for festli’t (get it?).
Se bare her:
Kostumehandel er undtagelsen, der bryder reglen.
Mange har sikkert hørt udtrykket ’udbud og efterspørgsel’ før, for dem som ikke kender princippet er definitionen på handel generelt, at prisen på en bestemt vare eller varetype stiger når der er en stor efterspørgsel på den bestemte vare eller varetype. Salget af kostumer i Danmark bryder dog lidt med denne regel, man kan selvfølgelig godt falde over super flotte og detaljerede kostumer, der ligger i den dyre prisklasse, men for langt størstedelen af produkterne inden for udklædningsgenstande er priserne lave i forhold til, hvor stort salget er.
Der findes flere grunde til de lave priser, den ene grund er, at producenterne af kostumer godt ved, at kostumet kun skal bruges en eller to gange og derefter smides ud, derfor er kvaliteten af f.eks. stof ikke så god som ved køb af almindeligt tøj. Derudover er der de senere år kommet rigtig mange kostumebutikker på det danske marked, der har specialiseret sig i salg af kostumer og udklædningsgenstande, de mange udbydere har skabt en priskrig, hvilket gør produkterne billigere for forbrugerne.
Skriv et svar