Juletiden i Danmark bringer mange glæder med sig. I sær for børnene er december måned noget de fleste ser frem til det meste af året. Men hvilke juletraditioner har vi egentlig i Danmark? Det vil jeg forsøge at kigge nærmere på i denne artikel.
De danske juletraditioner starter ofte ud med advent, som allerede falder i november. I år falder første advent 30. november og dette kan med rette betegnes som begyndelsen på de danske juletraditioner. I sær hvis man ser bort fra det faktum at mange butikker allerede begynder at pynte op til jul i slutningen af oktober.
Første advent er samtidig begyndelsen på det gaveræs som skal til at begynde. Mange danskere følger en tradition, hvor man får gaver hver advent. Hos de fleste familier er det god begrænset til at børnene modtager gaver på adventsdag. Det er meget forskelligt hvad børnene får i adventsgaver, ofte bliver der givet legetøj og spil. Men det afhænger naturligvis af alderen og kønnet på modtageren. Hvis du vil se hvad danskerne ofte giver i adventsgaver til børn kan du tage et kig på gaveraad.dk
Når det så bliver december måned er der en tradition for at se julekalender i fjernsynet. Hver dag i december sendes der flere forskellige julekalendere til både voksne og børn. Specielt børnene har det med at være vilde med denne tradition og hver dag i december op til jul glæder børnene sig til at komme hjem og se dagens afsnit af julekalenderen. Sammen med julekalenderen i tv’et har mange børn også fornøjelsen af at have en fysisk julekalender. Ofte følger børnene nemlig med på deres julekalender hvor de hver dag i december åbner en låge som afslører noget der sker i dagens afsnit af julekalenderen på TV. Ligesom der findes julekalendere findes der også pakkekalendere og skrabe kalendere som bygger på princippet med en lille overraskelse hver dag i december. Pakkekalenderne består typisk af legetøj til de mindste, mens de ældre børn også for slik, film og lignende. Vil du have inspiration til pakkekalenderen kan du se mere her.
Igennem hele december og for nogles vedkommende allerede fra november af, er der også en fast tradition med julefrokoster. Normalt holdes der både julefrokoster af det firma man er ansat i såvel som familiejulefrokoster. En traditionel julefrokost i Danmark består af god mad og hyggeligt samvær. Som oftest bliver der serveret alt fra fisk (sild og laks) til frikadeller, leverpostej, medister, flæskesteg og skinke. Traditionen tro følger der som oftest en dessert med til en dansk julefrokost. Som oftest vil der blive serveret Ris a la mande til dessert. Alt maden bliver naturligvis også nydt med nogle gode drikkevarer. Som oftest vil der bliver serveret snaps som en vigtig del af en dansk julefrokost. Hvis du vil se hvordan en typisk dansk julefrokost ser ud med hensyn til mad og drikke kan du tage et kig her.
I takt med at julen nærmer sig begynder de sidste forberedelser til juleaften. For nogle familier er der en fast tradition med selv at tage ud og fælde juletræet på en mark. Mens andre vælger den lettere løsning og køber et juletræ som allerede er fældet og klar til at blive taget med hjem i stuen, hvor juletræet skal pyntes så det er klar til den store aften som alle ser frem til.
Hvordan ser du på juletraditionerne i Danmark? Kan du lide at fejre julen og alt det julen medfører? Og hvilke traditioner har I hjemme hos jer? Giv din mening til kende og lad os dele alle de forskellige traditioner som vi har her i Danmark.
Glædelig jul
Skriv et svar