Kig dig rundt næste gang du er til fest, hvor alle bunder øl, skåler og drikker shots sammen. Det kan godt være, at det alt sammen er spas og sjov, og alle festens medlemmer er gode venner og bekendte, men ti procent af alle danskere, der drikker alkohol, vil ende i et misbrug af alkohol. Det viser tal og undersøgelser.
Ti procent indgår i statistikken for alkoholmisbrug
Det er nemlig hver tiende dansker, der drikker mere end tre genstande om dagen. Og det lyder måske ikke som så meget, men i større perspektiv er det også disse ti procent, som forbruger halvdelen af alt det alkohol, som bliver solgt i Danmark. Det vil sige, at hver anden gang, der bliver købt en øl, en flaske spiritus eller en anden alkoholisk drik, vil den blive solgt til en, der udvikler et alvorligt alkoholmisbrug som kræver professionel hjælp, eller i hvert fald drikker i en sådan grad, at det kan få store konsekvenser, både fysisk og psykisk for den enkelte.
Brug for behandling af alkoholmisbrugere i Danmark
Det viser i høj grad, at der er brug for hjælp til de mange, der drikker for meget spiritus eller øl. Men kigger man rent statistisk på det, er der ikke nok, der benytter sig af tilbuddene for gratis alkoholbehandling. Det er nemlig langt fra hver tiende dansker, der behandler sine alkoholproblemer ved at gå til rådgivning og få hjælp, og det betyder, at det høje forbrug både kan ende med at gå ud over familie, venner og kollegaer.
Hvis der skal ændres på problemet bliver det gennem en af to veje. Enten bliver der lovmæssigt strammet op på området, således at man ikke kan købe så meget alkohol, som man vil, eller også skal den enkelte med et alkoholproblem, blive bedre til at indse, at alkoholhjælp er nødvendigt. Omvendt skal man dog også i højere grad oplyses om, at der altid er hjælp at hente.
De fleste kan få brug for alkoholbehandling
I Danmark er det et rekordlavt antal, der ikke drikker alkohol. Faktisk er vi det land i Europa, der, målt på hvor mange, der drikker alkohol, har den allerlaveste andel af mennesker, der ikke drikker alkoholiske drikke.
Kigger man på, hvor mange der har drukket i løbet af de sidste 30 dage, lyder EU-gennemsnittet på 66 procent, mens det i Danmark er hele 84 procent, som har drukket enten øl, spiritus eller en helt anden form for alkoholdrik inden for den sidste måned. Det rangerer os altså som en absolut vinder, når det kommer til at integrere alkohol hos landets befolkning. Men kigger man på konsekvenserne ved disse statistikker, er der dog ikke meget at fejre.
Konsekvenser skaber behov for alkoholbehandling
Det kan få konsekvenser, hvis man drikker for meget, og det kan en stor del af den danske befolkning nikke genkendende til. To ud af tre danskere har inden for det sidste år ikke kunne huske, hvad de har lavet på den aften, hvor de har drukket, mens hver tiende ikke har kunnet gøre det, de skulle dagen efter på grund af blandt andet spiritus. Disse problemer skaber et øget behov for behandling.
Flere oplever problemer, der skal løses med alkoholbehandling
En tredjedel af danskerne har et familiemedlem, der har problemer med spiritus og øl, enten i den tætte familie eller blandt de andre familiemedlemmer, mens halvdelen af alle danskere har en ven eller et familiemedlem, der har så store problemer, at der reelt er brug for hjælp.
Dette kan man dog sagtens få, hvis man opsøger et behandlingscenter, der kan rådgive og hjælpe en, så man i sidste ende kan slippe af med de problemer, man har. Der er rigeligt med ekspertise og vejledning, hvis blot man selv erkender, at man har et problem og ikke er i benægtelse, når nogen henvender sig til en. Er man i tvivl om hvorvidt man har et alkoholproblem, kan det også være en god idé at læse artikler på informationssider omkring emnet. På Alkoholchat.dk kan man f.eks. finde gode artikler og fakta omkring alkoholbehandling og misbrug, hvilket kan være et godt sted at starte.
Skriv et svar