Det er et virvar af muligheder, når det kommer til sportsgrene. Nogle hitter og har enorme deltagerantal og fans tilknyttet, mens andre fortsat bliver udøvet i det små. Så hvilke er de store og hvilke er de små, og hvad har medvirket til at gøre sportsgrenene mere eller mindre populære?
Kilde: Unsplash
Driblinger og målskud hitter fortsat
Danmark har længe været en fodboldnation. I årtier har vi hyldet landsholdet og store klubber som Aarhus’ stolthed AGF, hvis stjernespillere nu sælges for svimlende beløb. I hvert fald er det tilfældet for AGF-spilleren Mustapha Bundu, der nu rykker til Anderlecht. At AGF ligger lunt i Superligaen med vinderodds på 17.00 ifølge live betting, får ikke just færre aarhusianere til at bakke op om den allerede populære fodboldsport, der i høj grad er blevet populær grundet boldsportens evne til at samle folk på kryds og tværs af sociale og kulturelle grænser. Der skal heller ikke herske tvivl, om at medierne har haft en indvirkning på populariteten. Store tv-kanaler som TV2 og TV3 såvel som nyheds- og bettingsider på nettet øger og afspejler interessen for fodbold. I Danmark ser vi blandt andet den store interesse via Dansk Idrætsforbunds medlemstal. I 2018 var fodbold en sport med hele 329.922 medlemmer, hvilket gør det til den mest udøvede sport i landet. Er du til fodbold, er du altså sikker på aldrig at være alene.
Hænder og holdsport styrker fællesskabet
Højtrangerende på listen over populære sportsgrene i Danmark finder vi også håndbold, der i 2018 havde et medlemstal fra DIF på hele 104.609. Foruden Danmarks mange dygtige håndboldspillere som Mikkel Hansen og Anja Andersen er det især en ting som det sociale, der får mange til at interessere for sporten. Flere millioner danskere har fulgt med i stuerne, når de danske landsholdsdrenge har vist talenterne frem, og meget tyder på, at det netop er det at være samlet om skærmen på tværs af alder og køn i familien, der trækker. Også det sociale er blandt grundene til, at mange udøver sporten aktivt. Håndbold er først og fremmest en holdsport, der skaber fællesskab. Og det gør sporten populær.
Kilde: Pixabay
De fleste takker nej når den står på glat is og flyveture
Så hvad er det for sportsgrene, der trækker det laveste antal medlemmer i Danmark? Selvom curling pludselig tiltrak sig stor opmærksomhed i 1998, da det danske kvindehold løb af med en imponerende sølvmedalje til vinter-OL i Nagano, har det ikke just gjort det store for curlings popularitet. I hvert fald var medlemstallet fra DIF på 942 medlemmer i 2018. Curling er i mange henseende en niche- og sæsonsport, hvilket medvirker til at forklare den lave interesse for sporten.
Heller ikke en adrenalinspækket sport som paragliding/handgliding har bredt sig blandt den danske befolkning. Medlemstallet fra DIF sneg sig i 2018 op på 665 medlemmer, og det efter, at klubberne havde gjort en ihærdig indsats og skaffet sig 50 nye medlemmer. Mon ikke også, at det at flyve i luften er en sport, der kræver en ekstra portion mod, hvoraf mange kan være tilbøjelige til at beholde fødderne på jorden, når der skal vælges sportsgren. Danmark er ligeledes heller ikke det mest bjergbetonede land, hvoraf mange vil mene, at sporten gør sig bedre i andre verdensdele.
Måske du allerede udgør en del af statistikken for de populære sportsgrene eller har fundet inspiration til at prøve kræfter med de mindre populære. Der er uden tvivl rigeligt at tage fat i, hvis du mangler en ny hobby og sportsgren i livet.
Skriv et svar