Mange ældre er tit afvisende, når pårørende foreslår, at de anskaffer sig en stok. Det hænger ofte sammen med, at det kræver en del selverkendelse at indse, at behovet er der. Der kan være mange årsager til, at man har brug for en stok:
- Måske er du bare kommet op i alderen, og har derfor brug til noget der bidrager til en forbedret balance
- Det kan være, du netop har gennemgået en hofteoperation
- Det kan være gigt i benene der driller
Uanset årsagen er der ingen tvivl om, at mange ældre med en stok kan genvinde en stor del af friheden. Udvalget er stokke er desuden utroligt stort, så alle bør kunne finde en stok, som passer til deres udstråling og identitet. I den følgende artikel gennemgår vi nogle af de ting du skal være opmærksomme på, når du skal til at købe din første stok.
Vælg det rigtige greb på stokken
Stokke kan købes med fire forskellige typer greb:
Traditionelt, rundt greb
Denne type greb stammer helt tilbage fra de første stokke og vandrestave, og er i bund og grund bare et rundt greb, formet som en halvcirkel. Det runde greb bruges i dag primært på spadserestokke lavet af træ. Generelt er grebstypen langsomt udgående. Det skyldes dels den manglende komfort, og at det ergonomisk set kan være skadeligt for hånden i længden.
Derby-grebet
Gennem de sidste 20-30 år har derby-grebet vundet stort indpas. I dag betragtes det som det mest almindelige greb til stokke. For det første kan derby-grebet bruges af både højre- og venstrehånede personer, og samtidigt er det komfortabelt at holde fast ved. Det er endvidere nemt at fremstille, uanset om stokken er lavet af træ, kulfiber eller aluminium.
Anatomisk greb
Mange personer havner ofte i et dilemma, hvor de både har brug for en stok til at hjælpe med balancen, men hvor de samtidigt lider af svage håndled eller hænder. Det er ofte relateret til slidgigt eller seneskedebetændelse. Uanset årsagen er det vigtigt, at man i så fald vælger et anatomisk eller ergonomisk greb på sin stok. Denne type greb til stokke har den fordel, at vægten fordeles udover hele håndfladen. Belastningen på hånden reduceres altså markant, og i mindre grad også belastningen på håndleddet. En stok med anatomisk greb skal imidlertid passe specifikt til enten højre eller venstre hånd. Som det fremgår af billedet skyldes det måden du holder fast på grebet på.
Lille greb
Stokke med et lidt mindre greb er ikke så udbredte. De betragtes ofte mere som en pyntegenstand, en end stok der tjener et egentligt formål som støtte når man går. Derfor ses det lille greb også primært på stokke med diverse mønstre. Denne kategori indenfor stokke giver ofte associationer til engelske ”tea-parties” i film, hvor stokken fungerer som supplement til et bestemt outfit, hvor hat, tøj, taske mm. alle er i samme farve-genre.
Ønsker du kun at købe en stok for at underbygge din udstråling kan en stok med et lille greb være et fint valg, men denne type greb anbefales ikke til reelt brug.
En foldbar stok kan være i tasken
Der er stor forskel på, om behovet for stokke er permanent, eller kun i bestemte situationer. Nogle personer kan ikke komme rundt uden stokken, og andre bruger den kun ved f.eks. længere gåture, i vejsomt terræn eller på trapper.
Er stokken kun til brug af og til, kan du med fordel kigge på sammenklappelige stokke. De kan nemt foldes sammen i fire dele. Man trækker blot hver samling lidt fra hinanden, og kan så vippe dem op mod hinanden. En sammenklappet stok fylder normalt omkring 25 centimeter, og vil derfor ofte kunne være i en normal rygsæk eller håndtaske. Det er særligt en fordel, hvis du ikke på forhånd ved, om du får behov for en stok når du tager hjemmefra. En foldbar stok er altså en praktisk løsning som gør, at du altid har en stok ved hånden. Vælger du en sammenklappelig stok kan du desuden tit købe enten en clips til at sætte udover, eller lille taske, som passer præcist til stokken i mål.
Se mere hos www.livetsomsenior.dk.
Skriv et svar