Har chiafrø noget at tilbyde dig? Eller er det bare endnu en mellemamerikansk verdens trend som vi sandsynligvis ikke snakker om tre år frem i tiden?
Ligesom de fleste såkaldte superfoods, har chiafrø været offer for over markedsføring og anklaget for at love for meget. Lad være med at stole for meget på skøre påfund som “mere omega-3 end laks” “30 procent flere antioxidanter end blåbær” og “mere kalium end en banan” hvilket det vrimler med på hjemmesider og frøposer, fordi det er oftest baseret på urealistiske spise portioner og selektive definitioner.
Når det er sagt, så er chias ernæringsmæssige profil unægteligt bred og imponerende. 2 almindelige spiseskefulde chia indeholder:
- Kalorier: 117
- Protein: 4 gram
- Fedt: 7,4 gram
- Fiber: 8,3 gram
Chiafrøene indeholder også alle otte essentielle aminosyrer og vrimler med mineraler og mikronæringsstoffer. For at sætte det i nemt sammenlignelige ord, for 2 spsk chia giver det:
- 5 gange omega-3 indholdet som 30g valnødder
- 2 gange det jern og magnesium som 180g spinat
- Lige så meget kalk som 100ml mælk
- Lige så meget kalcium som en tredjedel af en banan
- Mere end dobbelt så meget fiber som 80g havregryn
- Mere end dobbelt så meget fiber som 80g havregryn
Chia er også en potent kilde til antioxidanter på linje med blåbær og andre blå-røde frugter. Det har imponerende niveauer af quercitin, kaemferol, chlorogenic syre og caffeic syre, fire magtfulde antioxidanter der giver en masse sundhedsmæssige fordele. En ekstra fordel af dette høje niveau af antioxidanter er at chiafrø kan holde sig i flere år uden at blive dårlige, selvom de mangler den hårde – og ufordøjelige – ydre skal som andre spiselige frø som hør har.
En anden god ting ved chiafrø er at de er næsten altid økologiske og selvfølgelig naturlige. Det høje olie indhold fra dets blade virker som et meget effektivt insektmiddel, hvilket gør hårde kemiske insektmidler unødvendige og økologiske frø nemmere at finde. Chia kan også høstes nemt selv og opfylder de fleste definitioner af holdbar.
Det kommer måske som et chok at chia sådan dominerer over valnødder, den antagende konge af uanimalsk producerede essentielle fedtholdige syrer. Faktisk har chia det højeste niveau af omega-3 af alle kendte plante produkter, med olie produktion op mellem 24-40 procent af massen af frøet. Lad os sætte dette ind i kontekst.
En almen kritik af chia er at dets essentielle fedtholdige syre indhold i stor udstrækning indebærer den kortkædede fede alpha-Linoleic syre (ALA), som menneske kroppen ueffektivt laver om til mere biologisk aktive langkædede fedtstoffer (Dette er en kritik der kan bruges mod alle plante baserede omega-3 kilder forresten). Langkædede omega-3’er såsom docosahexaenoisk syre (DHA) og eicosapentaenoisk syre (EPA) er den type der nedstammer fra olieholdige fisk og fisk baserede supplementer, og siden hvorfra det meste af de godt publicerede sundhedsmæssige fordele af omega-3 stammer fra.
Dog har et nyt studie lavet af Appalachian Stats Universitet skudt kritikken ned, da forskere fandt ud af at efter i syv uger at tage 25g af malet chia, viste kvindelige test personer et betydeligt højere niveau af plasma EPA, ikke kun ALA. Dette resultat genlød tidligere studier lavet med høns, rotter og kaniner. Forsøgspersonernes DHA niveauer var uforanderlige, hvilket efterlader denne vitale fedtholdige syre i domænet af fisk, men med en lovende ny vej af forskning banet indenfor chia.
Chia er også pakket med mineraler og phyto næringsstoffer der indeholder etablerede atletiske fordele, og et par med fordele der først er ved at blive forstået nu. De er rige på fosfor, mangan, kalcium og kalium, som alle understøtter sunde muskel funktioner. En af de håndfulde antioxidanter der er normal i chiafrø, quercitin, er et flavonoid med velkendte anti inflammatoriske and antivirale egenskaber.
Skriv et svar