For børn og unge mennesker er det helt fantastik med fritidstilbud og dagtilbud, såsom SFO for de mindre børn, og klub for de større børn. Det er her man kan lege med alle sine venner, man kan måske få hjælp til sine lektier eller man kan udfolde sig kreativt på et værksted.
Værd at vide om dagtilbudsloven
Danmark er et velfærdsland. Og et af de væsentlige områder er dagtilbud. Forskning viser tydeligt af dagtilbud kan få en stor betydning for børn og unges trivsel både mens de går der, og senere hen i livet. Det er både i forhold indlæring, socialt og udvikling. Dagtilbud giver børn og unge de redskaber de skal bruge derhjemme, hos legekamerater, til fritidsinteresser og i skolen.
Den 1. juli 2018 startede en ny dagtilbudslov. Den medfører nogle nye opgaver for kommunerne. To af disse nye opgaver omhandler en ny pædagogisk læreplan og øget fleksibilitet. I Danmark findes der 4 forskellige former for dagtilbud hvor kommunerne giver tilskud til.
Vuggestue og dagpleje er de første trin
Det er her dit barn første gang stifter bekendtskab med at være væk fra mor og far i længere perioder. Børn starter typisk i dagpleje eller vuggestue når de er ca. 10 måneder gamle, og går der til de er 3 år gamle.
Der findes vuggestuer i mange størrelser. Hvis det er en stor vuggestue er børnene for det meste inddelt i forskellige stuer.
Nogle vuggestuer er integreret med en børnehave. Dette kan gøre det lettere for barnet at gå fra vuggestue til børnehaven, fordi barnet allerede kender stedet og pædagogerne og medhjælperne.
En vuggestue har ofte udvidede åbningstider der kan gøre livet lidt lettere for forældrene. Dette betyder at de kan aflevere børnene tidligt om morgenen, og hente dem igen hen på aftenene. Dette er muligt fordi der er flere ansat, så medarbejderne kan have skiftende arbejdstider.
En dagpleje finder sted hjemme hos en privat dagplejer. I en dagplejer er der typisk 3-5 børn, dette kan være trygt for nogle børn. Der er ikke så meget for børnene at tage stilling til og der er kun en voksen, så man kan hurtigt føle sig tryk. En dagplejer er godkendt af kommunen, men behøver nødvendigvis ikke at være uddannet pædagog. Der findes dog dagplejer kurser og efter uddannelser.
Videre til børnehaven
Når børnene er ca. 3 år starter de i børnehave. Her begynder børnene at være mere selvstændige og selvhjulpende. De begynder at få flere relationer og udvikles socialt. Ligesom med vuggestuer findes der børnehaver i mange størrelser. Nogle børnehaver vælger også en retning, det kan være musikbørnehave, idrætsbørnehave, skovbørnehave osv.
Få dit barn passet efter skole
SFO er et tilbud til børn efter skoler. Børnene kan gå her fra børnehaveklasse og op til 3 klasse. SFO er både et sted hvor børnene kan lege med hinanden og deltage i forskellige aktiviter. Der arbejder både pædagoger og pædagogmedhjælpere i SFOer. Mange SFOer holder til i samme bygning, eller nærtliggende bygninger til skolen. Dette betyder at forældre kan hente og bringe samme sted. Nogle pædagoger fra SFOen er også med i timerne i skolen som hjælpelære.
De sjove junior og ungdomsklub
Klubberne er for de lidt ældre børn og teenagere. Der findes to former for klubber. Juniorklub for de 12-14 årige, og ungdomsklub for de 14-18 årige. Junior og ungdomsklubberne åbner når skoledagen slutter. Nogle ungdomsklubber har også åbent om aftenen. I ungdomsklubberne kan man lave alle mulige former for aktiviteter. Det kan både være noget de unge selv sætter igang, eller noget der foregår sammen med de voksne i klubben. Det er også muligt at få hjælp med lektierne i klubberne.
Jeg er enig i, at børn og unge har mange muligheder nu om dage, det er blot en af fordelene ved vores velfærdsstat. Derudover skaber de sig også netværk på kryds og tværs af alder og køn, hvilket også er positivt.
Simon J / Bilgalleri.dk