En a kasse er en organisation, som giver dig en forsikring mod ledighed. Du indbetaler et fast beløb hver måned, og efter et år har du ret til dagpenge fra din a kasse. Du har således ikke ret til dagpenge fra dag 1 som helt nyt a kasse medlem, men skal først optjene retten til det. Du må dog gerne have været medlem af forskellige a kasser, men samlet set skal du have været medlem i et år. A kasser har eksisteret i over 100 år og har hjulpet mange mennesker gennem tiden. Der findes både små og store a kasser, som er specialiseret i hver deres fag. Din konsulent råder dig selvfølgelig til at være medlem af den a kasse, som kan hjælpe dig bedst muligt inden for netop dit område. Får du et nyt job, kan det derfor være en fordel at skifte a kasse, hvis jobbet er inden for et helt andet fag end dit nuværende. Og der er ingen besværligheder med at skifte (find priser på akassepris.dk).
Det eneste, du skal gøre, er at kontakte din nye a kasse. De sørger så for at melde dig ud af din nuværende og tage sig af alt papirnusseriet. Når alt er på plads, modtager du et brev om din indmeldelse.
Jobsituationen ændrer sig hele tiden
En a kasse er vigtig, fordi ingen er sikret i sit job. Er du på en arbejdsplads, som har eksisteret i årevis og måske endda i flere generationer, er det ingen garanti for, at der ikke på et tidspunkt sker nedskæringer på medarbejderstaben, eller at din arbejdsplads lukker. I mange situationer kan arbejdspladsen varsle fyringer i god tid, men i nogle tilfælde kommer det også som et chok for personalet. Nedskæringerne eller lukningen er lige om hjørnet, og du får ikke meget tid til at finde et nyt job. Og det heller ikke altid nemt bare at finde et nyt job. Der er mange om buddet, og job hænger ikke ligefrem på træerne.
A kasse sikrer dig en god indtægt
Kommer du i den situation, at du bliver ledig, og har du optjent din dagpengeret, er du sikret en god indtægt fra din a kasse. På den måde undgår du at komme på kontanthjælp og opleve et til tider tumult system, hvor du sendes rundt fra sted til sted. Og så er der også det økonomiske aspekt i det. Kontanthjælpsbeløbet er mindre end dagpengebeløbet, så din økonomi kan blive presset. I din a kasse har du desuden mulighed for at tegne en forsikring, som giver dig ret til 80% af din nuværende lønindtægt, hvis du bliver ledig. Det giver dig en ekstra tryghed, så du ikke behøver at gå fra hus og hjem, hvis du har familie og ejer både bil og hus.
Kom godt fra start
Har du meldt dig ledig i din a kasse, bliver du løbende indkaldt til samtaler hos en konsulent. Normalt er det hver tredje måned alt afhængig af, hvilken a kasse du er medlem af. Inden samtalen skal du sende 2-3 ansøgninger, du har sendt for nylig for at søge job. Til samtalen gennemgår du alle ansøgningerne sammen med din konsulent, og du får råd og vejledning til, hvordan du kan gribe dine næste ansøgninger an. Sigtet med hver samtale er altid at bringe dig hurtigst muligt tilbage på arbejdsmarkedet. Under din ledighedsperiode har du også mulighed for at tilføje endnu et punkt på dit CV. Du kan vælge at tage imod tilbuddet om et kursus, så du bliver opgraderet inden for dit fag, eller du kan få helt nye kompetencer. En god mulighed for at holde sig selv i gang, mens du er ledig.
Er du ikke medlem af en a kasse, så se priser på samtlige a kasser her.
Skriv et svar