De fleste studerende ved, hvor stramt budgettet kan være. Der er nemlig rigtig mange udgifter, der skal betales. Det er alt lige fra nye studiebøger, mad, husleje og så er det jo sjovest, hvis der også er lidt til tant og fjas i ny og næ. Der er mange ting at holde styr på, og derfor kan det hurtigt virke som mange ting, der skal være plads til i det allerede stramme budget. Men bare rolig. Selvom det måske virker uoverskueligt at få plads i budgettet til alt det, du gerne vil, er der faktisk rigtig meget du kan gøre, hvis hverdagen trænger til at hænge bedre sammen rent økonomisk. I denne artikel giver vi 3 nyttige sparetips til dig, der er den studerende på budget, så du kan få et budget med mere plads.
Sparetip 1: Læg et budget
Du har måske hørt det før, men det er virkelig en god idé at lægge et budget. Med et budget får du nemlig styr på, hvor mange penge du har til rådighed hver måned. Du får også styr på, hvor mange penge du bruger på de faste udgifter. Det er rigtig vigtigt, at du kun bruger de penge du har – og forsøger at undgå at bruge penge, du ikke har. Det kan nemlig hurtigt ende i en ond cirkel, hvis du skal ud at låne (eller trækker over på dit dankort). Du kan få hjælp til at lægge et budget hos din bank, men du kan også gøre det selv. Find eksempler på budgetter online og lav derefter dit eget. Det kan klares ganske simpelt. Du kan eksempelvis lave et excel-ark, men hvis du er til den kreative side, kan du også lave det selv ved at skrive i hånden og gøre det personligt. Det kan dog anbefales at lave budgettet online – så kan du nemlig altid have det med dig – og dét er smart.
Sparetip 2: Overvej og prioritér
Det lyder måske meget simpelt, at du skal overveje og prioritere, men det kan faktisk gøre rigtig meget for økonomien, hvis du overvejer, hvad du egentlig har brug for. Her tænker vi bl.a. på bredbånd, mobilabonnement og tv-kanaler. Dette tip gælder dog også rigtig mange andre ting – herunder madvaner. Det er nemlig vigtigt, at du tænker over, hvad du har brug for af mad, så du ikke bruger unødige penge på junkfood og take-away hver weekend. Det kan derfor være klogt at hæve penge og smide dem i konvolutter. På denne måde kan du lade hævekortet blive hjemme, når du skal købe ind. Dermed bruger du kun de penge, du rent faktisk har. Det kan ligeledes være en god idé at lave en madplan ud fra tilbud. Med en madplan lavet på baggrund af tilbud slipper du for at leve af havregrød og pasta med ketchup.
Når det kommer til at overveje og prioritere er det især vigtigt at gøre dette, når det kommer til bredbånd, mobilabonnement og tv-kanaler. Måske kan du nøjes med streamingtjenester, og så har du allerede sparet mange penge her og slipper dermed for at betale dyre penge for tv-kanaler, som du alligevel ikke kommer til at bruge. Det er også væsentligt at bide mærke i, at mange betaler meget mere for deres bredbånd, end hvad de egentlig behøver. Derfor er det ligeledes vigtigt, at du finder ud af, hvad du egentlig har brug for, så du ikke betaler for en dyr forbindelse med langt højere hastighed, end du har brug for. Mange kan klare sig med meget mindre, end hvad de lige går og tror. Det samme gælder også for dit mobilabonnement. Du kan nemlig helt sikkert finde noget der er billigere, end hvad du allerede har. Tjek derfor op på dit nuværende abonnement og se, om ikke du kan gøre det billigere ved en anden udbyder. Dette kan du eksempelvis gøre ved at sammenligne forskellige abonnementer med hinanden. Det er ret smart. På denne måde kan du finde præcis det abonnement, der passer til dig og dine behov. Du kan se mere her, hvis du ønsker at sammenligne forskellige mobilabonnementer.
Sparetip 3: Kig efter studierabat eller køb brugt
Selvom du er studerende, kan der stadig være plads til tant og fjas. Som studerende kan du nemlig rigtig mange steder få studierabat, og dét er værd at gøre brug af. Det gør nemlig tilværelsen lidt sjovere, og hvem kan ikke lide billigere ting? Du kan eksempelvis få rabat på mange caféer, hos frisøren, i biografen, teatret samt mange andre steder. Det er værd at holde øje med, hvis du gerne vil ud og opleve noget. Du skal bare huske dit studiekort så du kan vise, at du er studerende.
Der er også mange penge at spare ved at købe brugt. På denne måde prioriterer du også, da du ikke skal bruge penge på et spritnyt møbel, du skulle stå at mangle. Ved at købe brugt sparer du altså mange penge, og du får et møbel der stadig fungerer, som det skal.
Skriv et svar